De YMCA
Iedereen heeft wel eens van de YMCA gehoord. Sommigen van het liedje van de Village People, anderen van een verblijf in een YMCA hotel, weer anderen van de televisie of uit een boek. Niet iedereen weet wat de YMCA voor een organisatie is. Of wat de YMCA allemaal doet. Hier een korte impressie van ons werk.

Groepsfoto12014

De letters YMCA kom je overal ter wereld tegen: op grote gebouwen, op hutjes, op T-shirts en balpennen. Ze staan voor Young Men’s Christian Association. In 134 landen zijn er activiteiten onder deze naam. 34 miljoen leden zijn actief in zomerkampen, sportverenigingen, jeugdclubs, vluchtelingenkampen, jeugdhotels, straathoekwerk, opvang van drugsverslaafden.

De YMCA is een internationale, oecumenische vrijwilligersorganisatie en staat voor activiteiten, programma’s, kwaliteit, maar vooral voor een eigen aanpak. Met, voor en door jongeren. Gebaseerd op ervaring in het werken met 6 tot 25-jarigen, en gebruikmakend van de nieuwste inzichten, biedt de YMCA programma’s die kinderen en jongeren uitdagen. Uitdagen om grenzen te verkennen en te verleggen, om relaties aan te gaan, maar vooral om zelf aan de slag te gaan, om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven en voor hun omgeving.

Het symbool van de YMCA is de rode driehoek, die staat voor body, mind en spirit. Het draait bij ons om programma’s waarin een beroep wordt gedaan op de totale mens, op lichaam, verstand en geest. We gaan daarbij uit van normen en waarden, in de YMCA zijn die aan het evangelie ontleend. We staan open voor iedereen en willen met iedereen in gesprek over wat hem of haar beweegt. Als je maar in beweging komt, als je maar aanpakt.

Ieder mens is uniek, ieder mens heeft een taak, ieder mens heeft talenten. De YMCA wil een plek bieden waar je samen met anderen je mogelijkheden kunt ontwikkelen, waar je kunt experimenteren, waar je kunt samenwerken om doelen te bereiken.

De YMCA Schilderskwartier is vooral actief op het gebied van recreatie en vrije tijd. Er zijn jeugdclubs en in de zomer vindt ieder jaar, voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar, twee zomerkampen plaats. Tot op heden hebben wij steeds gebruik mogen van een unieke locatie: ’t Loo in Apeldoorn.

Enthousiaste vrijwilligers zijn onmisbaar bij het creëren van een veilige sfeer en het bedenken en begeleiden van de activiteiten. Zij zijn in veel gevallen zelf eerst deelnemer geweest en worden intern opgeleid. Er is veel aandacht voor hun ideeën.

De missie van de YMCA is zo omschreven: De YMCA is een maatschappelijke, oecumenische, niet kerkelijk gebonden vrijwilligersorganisatie voor jeugd- en jongerenwerk, die vanuit bijbelse waarden wil werken met, door en voor jongeren.

YMCA Nederland voelt zich gesteund door haar leden en vele vrijwilligers. Als maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk werken we ook graag samen met andere organisaties, bedrijven en particulieren die ons werk willen steunen.

160 jaar YMCA
Op 23 oktober 2013 bestaat de YMCA 160 jaar. Ze is daarmee de oudste jongerenorganisatie van Nederland. Vaak staan lokale Nederlandse groepen bekend onder de naam CJV, dat staat voor Christelijk Jongeren Verbond. Tot de landelijke organisatie in 1995 haar naam veranderde in het meer bekende en internationaal klinkende YMCA, heette ze namelijk Christelijk Jongeren Verbond, dat nog weer eerder, op 23 oktober 1853, was opgericht onder de naam Nederlandsch Jongelings Verbond.